Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Mjesec je 100 milijuna godina mlađi nego što se mislilo!

Mjesec
Reuters/PIXSELL
24.09.2013.
u 09:17

Novo istraživanje moglo bi promijeniti teorije znanstvenika o ranom razdoblju Zemlje, kao i o njezinom prirodnom satelitu.

Mjesec je nešto mlađi nego što se dosad vjerovalo. Istraživanje prema kojem je Mjesec 100 milijuna godina mlađi nego što se mislilo, moglo bi promijeniti teorije znanstvenika o ranom razdoblju Zemlje, kao i njezinom prirodnom satelitu, rekli su istraživači.

Dosadašnje teorije o tome kako je Mjesec formiran govore da je nastao kada je misteriozni planet, veličine Marsa ili veći, udario u Zemlju prije 4,56 milijardi godina, nakon čega se formirao Sunčev sustav. No, nove analize lunarnih stijena sugeriraju da je Mjesec, koji je vjerojatno nastao nakon ovog čudovišnog sudara, zapravo star između 4,4 milijarde i 4,45 milijarde godina.

Smatra se da se na Mjesecu ubrzo nakon dramatične formacije stvorio veliki podzemni ocean rastaljenih stijena. Trenutačno, najpreciznija određena starost lunarnih stijena koje su se pojavile u tom moru jest 4,360 milijardi godina. Na Zemlji su znanstvenici također otkrili znakove tog topljenja koje se dogodilo prije 4,45 milijarde godina.

>>Znanstvenici otkrili vodu u unutrašnjosti Mjeseca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije